האינטרנט כגורם לבידוד חברתי

בפרק הזה ננסה לעמוד על כל השאלות אשר העלנו ונביא את הטענות אשר מדברות על כך ששימוש ברשתות חברתיות דווקא מגביר את הבידוד ולא להפך.

ככלל, מחקרים שונים כמו המחקר הזה מוצאים קשר שלילי בין הזמן בו מבלים אנשים באינטרנט וברשתות חברתיות לבין הזמן אותו הם מקדישים לפעילויות חברתיות שונות כגון אירועים חברתיים, מפגשים עם המשפחה ואפילו שיחות בטלפון1.

על פי סקר שנעשה במסגרת מחקר בנוגע למושג "חברות" ברשת האינטרנט ע"י חוקרים מאוניברסיטת "האלם", אמנם השימוש ברשתות החברתיות מסייע לאדם להכיר עשרות ואף אלפי מכרים חדשים, אך בסופו של דבר אין תחליף למפגש הפיזי פנים אל פנים. מחקרים נוספים מדברים כל כך שבממוצע בחברה המערבית יש לאדם כ-150 ידידים, מתוכם 5 חברים טובים וקרובים. יחד עם זאת קיים מספר רב יותר של אנשים שאנחנו לא שומרים איתם על קשר באופן קבוע ובתדירות גבוהה. במחקר במסגרתו נערך הסקר הצביע על נקודה מעניינת – הרשתות החברתיות מאפשרות לבני אדם להרחיב את כמות האנשים אשר הם מכירים ובאים איתם במגע אבל נתון נוסף בסקר הצביע על העובדה שכמות החברים הקרובים (5 בממוצע) של הגולשים ברשתות חברתיות נשארה קבועה, ייתרה מזאת, החברים הקבועים הם ב יותר מ 90% מהמקרים אנשים שהגולש הכיר כבר באופן פיזי עוד לפני שהחל לעשות שימוש ברשת החברתית. על פי הסקר אנשים רואים במפגש פנים אל פנים תנאי הכרחי לקיום של קשר חברות בין שני אנשים2 .

הרשתות החברתיות באינטרנט דוגמת פייסבוק יכולות לסייע לנו להרחיב את מעגל המכרים שלנו.

על מנת להגדיל ולתחזק את מעגל המכרים שלנו אנו נדרשים למאמץ קוגניטיבי די גדול – לזכור תאריכי ימי הולדת של אנשים, להתעדכן מידי פעם במידע שקשור אליהם כגון ימי הולדת, הולדת ילד וכדומה.

פייסבוק אמנם מאפשרת לנו לעשות את כל הדברים הללו בצורה יותר קלה ובכמות רבה יותר, אנחנו מקבלים תזכורות על ימי הולדת, קוראים באופן קבוע סטטוסים של אנשים – מקבלים את כל המידע הזה בצורה נוחה ומאורגנת.

אבל על מנת לפתח קשר קרוב יותר עם אדם מסוים אנחנו חייבים לפגוש אותו פנים אל פנים, אנחנו רוצים לראות אם אנחנו באמת יכולים לבטוח בו ולתת בו אמון, אנחנו רוצים לראות את הגוף, את הפרסונה שהאישיות של האדם הזה יושבת בתוכה.

אנו צריכים להיות בטוחים שהאדם השני ישקיע בנו באופן שווה לפחות את מה שאנחנו משקיעים בו, שהוא יעמוד שם לצידנו במצבי משבר ויסיע לנו בבעיות שעלולות לצוץ בחיים – לא ניתן לקבל עירבון לכל הדברים הללו דרך האינטרנט היות ודרך האינטרנט / באמצעות האינטרנט אנשים רבים יכולים להטעות אותנו בקלות ולהשרות לנו רושם שונה לגמרי, רושם מוטעה לגבי מי הם באמת, פיטר שטיינר צייר לפני כ-12 שנים את הקריקטורה המופתית “באינטרנט אף אחד לא יודע שאתה כלב” – On the Internet, nobody knows you’re a dog, 3בה נראים שני כלבים כאשר אחד מהם יושב מול מחשב ומסביר לחברו את עובדת החיים הבסיסית הזו.

אין תחליף לדברים כמו הבעת פנים, טון של דיבור תנועות גוף ועוד דברים אשר אנחנו שמים לב אליהם באינטראקציה פיזית מול אנשים אחרים.

אז אמרנו שאמנם השימוש ברשתות חברתיות כגון פייסבוק מאפשר לנו ליצור מעגל רחב יותר של מכרים ולתחזק אותו בצורה קלה יותר.

אבל מי אמר שהכמות קובעת כאן ולא האיכות?

טענה נוספת מדברת על כך שכל עדכוני הסטאטוס בפייסבוק, הציוצים בטוויטר וצפצופי ההודעות השונות בתוכנות הצ'טים, כל אלה הם למעשה קולות נואשים של אנשים מעולם הניכור והבידוד.

כיום הורים רבים מגבילים את זמן הגלישה באינטרנט והשימוש במחשב של ילדיהם ושולחים אותם החוצה לשחק עם החברים.

במאמר של סקוט סליק הוא מציין מחקר של אגודת American Psychologist שמראה שככל שהשימוש גובר באינטרנט כך הוא מוביל להתכווצות הקשרים החברתיים וברמת האושר של אותם אנשים, וכמו כן מעלה את רמת הבדידות ותחושת דיכאון. הטכנולוגיה שבעצם מאפשרת לנו לשמור קשר עם אנשים מרוחקים ומאפשרת לפתח חברויות עם אנשים שככל הנראה לא היינו פוגשים בהם בעולם האמיתי, לאט לאט מחליפה את האינטראקציות החיוניות של היום יום עם אנשים, וגורמת לבידוד חברתי. כמו כן הוא מצטט פסיכולוג בשם קורט שאומר שהוא מופתע שטכנולוגיה האינטרנט שמטבעה היא חברתית בשונה מהטלוויזיה שמבודדת חברתית, יש גם לאינטרנט השלכות אנטי חברתיות. במחקרו של קורט ושותפיו בפיטס בורג הם בחנו 169 נבדקים מ – 93 משקי בית שונים במשך שנתיים, ומצאו קורלציה בין שימוש גובר באינטרנט לבין השתתפות נמוכה יותר בפעילויות חברתיות והרגשת התמיכה החברתית4.

במחקר נוסף שנערך כל השפעת האינטרנט על בידוד חברתי , מצאו שככל שאדם מבלה יותר באינטרנט כל הוא מבלה פחות עם אנשים אמיתיים5.

אז נניח שיש לנו 1000 חברים בפייסבוק, מה זה בכלל חבר? האם חבר הוא אדם שאנחנו נפגשים איתו מידי פעם לכוס בירה או סתם עוד איזה אחד שאנחנו חושבים שאנחנו מזהים את תמונת הפרופיל שלו.

כולנו מכירים את האמרה "האיכות היא הקובעת ולא הכמות".

עצם העובדה שיש לי 1000 חברים בפייסבוק לא יכולה להעיד באמת על המצב החברתית שלי מבחינת קשרי חברות אמיתית עם אנשים.

יכול להיות שמתוך אותם 1000 אני מכיר ונפגש פנים אל פנים עם 10-20.

השאלה גם כמה אני נפגש עם אותם 10-20?

נניח שמדובר בחברים לעבודה, חברים ללימודים וכו'.

אז אני מדבר איתם מחוץ למסגרת הלימודים והעבודה מידי שבוע, זה נוח לי, יעיל וחוסך לי זמן ומשאבים, הבעיה כאן היא שאני משוחח איתם בצ'ט או אף בוידיאו ועושה זאת במקום להיפגש איתם כמו שצריך לכוס קפה או בירה.

כלומר הרשתות החברתיות עלולות להפוך את המשתמשים בהם לעצלנים ולגרום להם להשקיע פחות גם בקשרים ה"אמיתיים" שבחיים, להיפגש פחות פנים אל פנים עם אנשים שהם כבר מכירים ולגמור את הערב במהלך סוף השבוע בצ'יטוט מול חמישה אפילו נגיד 20 אנשים אבל לעשות זאת לבד בבית ולפגוש פיזית 0 מהם!

כך שניתן לומר שלא רק שהרשתות החברתיות לא מהוות תחליף לקשרים חברתיים אלה הן אף עלולות לפגוע בהם ולבוא על חשבונן.

"למה לי לצאת עכשיו מהבית, להיכנס לרכב, לנסוע לאיזה פאב ולנהל שיחה עם כמה אנשים מהעבודה כאשר אני יכול לעשות זאת כאן מהבית מהמחשב?"


ביביליוגרפיה:

1. social depressin, loneliness, and depression. Retrieved november 15,2009 from http://www.ocf.berkeley.edu/~stellal/Cons.htm

2. social networking sites don't deepen friendships(10 september 2007) Retrieved november 15,2009 from guardian.co.uk http://www.guardian.co.uk/science/2007/sep/10/socialnetwork

3. cartoon captures spirit of the internet (december 14,2000) Retrieved november 17,2009 from the new york times http://www.nytimes.com/2000/12/14/technology/14DOGG.html?pagewanted=1&ei=5070&en=f0518aafeccf36fd&ex=1183089600

4. “isolation increases with internet use” APA Monitor. 29, 9. Sept 1998 Retrieved november 15,2009 from http://www.apa.org/monitor/sep98/isolat.html

5. internet use is causing isolation in the u.s.,study finds(february 17,2000)Retrieved november 17,2009 from http://www.seattlepi.com/business/stdy17.shtml

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s


%d בלוגרים אהבו את זה: